Onze categorieën

Onderzoek van 2dehands.be, Troc.com, Cash Converters en De Kringwinkel: 1 op 8 kreeg een ‘fout’ kerstcadeau

Foute cadeaus ook dit jaar weer massaal doorverkocht.

Lag er voor jou ook een ‘fout’ cadeau onder de kerstboom? Je bent niet alleen! Van wie vorig jaar kerstcadeaus kreeg, zat er voor 16,5% een ‘fout’ exemplaar tussen. Dit blijkt uit een online onderzoek bij 2.000 Belgen in opdracht van 2dehands.be, De Kringwinkel, Troc.com en Cash Converters. Dit jaar is het niet anders: de eerste dubbele of ongewenste cadeaus zijn nauwelijks uitgepakt, of ze worden al aangeboden in tweedehandswinkels en –sites.

In de meeste gevallen bleek de zoektocht naar het ideale geschenk voor die vriendin die eigenlijk alles al heeft of voor die veeleisende (schoon)moeder toch nog goed uit te draaien. 83,5% van wie in de vorige kerstperiode cadeaus kreeg, was blij met elk van deze geschenken. Toch lijkt het niet iedereen gegeven om geschikte cadeaus te vinden. Zo doken de eerste ‘foute cadeaus’ al maandagavond om 20u – tussen de kalkoen en de kerststronk – op op 2dehands.be.

“Dit jaar waren een parfum van Hugo Boss, een tegoedbon voor Netflix en een airfryer de eerste ‘foute’ zoekertjes. Vaak gaat het om spullen die we dubbel hebben, of helemaal niet willen, maar waar we wel iemand anders blij mee kunnen maken,” aldus Petra Baeck, woordvoerster van 2dehands.be

De vijf meest aangeboden ‘foute cadeaus’ zijn:

  1. Decoratieartikelen (22,3%)
  2. Cadeaubonnen (19,5%)
  3. Kleding (19,4%)
  4. Parfum en cosmetica (16%)
  5. Boeken of strips (11,5%)

Dit is goed nieuws voor wie nog een cadeau voor nieuwjaar op de kop wil tikken: er zijn nu meer dan ooit koopjes te doen op 2dehands.be en in tweedehandswinkels. In de 34 Cash Converters in ons land komt er dezer dagen tot 3 keer zoveel gloednieuwe producten binnen. “Het gaat dan voornamelijk om games, elektronica- en multimediaproducten die wij aan onze klanten kunnen aanbieden aan gemiddeld 70% van de nieuwprijs,” aldus Kevin Kaeses, Algemeen Directeur van Cash Converters België.

“Laat die cadeaus niet in de kast liggen”

Vorig jaar verkocht 16,3% zijn of haar foute cadeaus door. “Deze verkopers hebben groot gelijk! Waarom zouden ze die spullen stof laten vergaren in de kast; ze kunnen er beter anderen blij mee maken en met de opbrengst iets leuks kopen voor zichzelf. We merken dat steeds meer mensen dit doen,” aldus  Iris De Haan van Troc.com België.

Toch vindt 37,8% van de ondervraagden die vorig jaar een fout cadeau kregen, het nog altijd ‘not done’ om dit door te verkopen. 22,3% is bang dat de gever zich beledigd zou voelen en 13% schenkt de cadeaus liever weg. Zo zijn er steeds meer, volgens De Kringwinkel. “De dagen na Kerst krijgen we steeds vaker splinternieuwe artikelen binnen waarvan we vermoeden dat het om foute cadeaus gaat. Dit zijn dan bijvoorbeeld boeken of kledingstukken zoals kousen en stropdassen. Op die manier raken de gevers niet enkel van hun ongewenste geschenken af, maar doen ze er ook een goede daad mee; ze helpen mensen met weinig arbeidskansen aan een job,” besluit Liesbeth De Schamphelaere, woordvoerster van De Kringwinkel.

Methodologie 
Het online onderzoek werd in september 2018 uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Troc.com, 2dehands.be en De Kringwinkels. 2.000 Belgen werden ondervraagd. Het onderzoek is representatief naar taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 2,08%.

 

Over 2dehands.be

2dehands.be werd opgericht in 1999. Intussen is het handelsplatform met 42 rubrieken bijzonder populair: het aantal bezoekers stijgt nog elke dag. Zowel particulieren, als kleine en grote bedrijven bezoeken 2dehands.be: goed voor zo’n 700.000 bezoekers per dag. Samen kopen en verkopen ze nieuwe en gebruikte items en diensten. Elke dag worden er gemiddeld 70.000 nieuwe zoekertjes geplaatst. Van kleding en verzamelobjecten tot auto’s en huisraad.

Over De Kringwinkel

De Kringwinkel, dat zijn 147 tweedehandswinkels en 2 webshops in de sociale economie die zich verzameld hebben en samenwerken op vlak van communicatie en kwaliteit. Kringwinkels staan voor:  Sociale tewerkstelling: Onze producten hebben een verhaal, onze mensen ook. De Kringwinkel biedt een job, een opleiding en een toekomstperspectief aan meer dan 5.650 mensen die, om uiteenlopende redenen, weinig of geen kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt. Aandacht voor het milieu: De Kringwinkel haalt herbruikbare goederen op en verkoopt ze weer. Hierdoor komen ze niet op de afvalberg terecht. Originele en betaalbare spullen: We willen ervoor zorgen dat iedereen, ook met een beperkt budget, kwaliteitsvolle goederen kan kopen. Voor basisproducten bewaken we dan ook steeds een basisprijs. Ons aanbod varieert elke dag.

Over Cash Converters

Cash Converters, de wereldleider in aan- en verkoop van kwaliteits-tweedehands, werd in 1984 opgericht in Perth (Australië). De groep telt wereldwijd meer dan 800 winkels. Cash Converters koopt en verkoopt een zeer ruim gamma bijna-nieuwe producten, voornamelijk in de multimedia  (smartphones, laptops en tablets, HIFI, TV, DVD’s, fotografie,…), videogames, muziekinstrumenten, klein huishoud-elektro, sport, doe-het-zelf, tuinartikelen en juwelen. De eerste Belgische Cash Converters opende in 1997 de deuren en vandaag telt de keten 34 verkooppunten in ons land met in totaal 250 werknemers. Cash Converters telt meer dan 1,4 miljoen Belgische klanten die er per jaar gemiddeld meer dan 2 miljoen artikelen kopen en verkopen.

Over Troc.com

De allereerste Troc winkel voor tweedehandsverkoop opende zijn deuren in 1982 in Frankrijk. Vandaag is Troc.com uitgegroeid tot een succesvol netwerk in vijf Europese landen (Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland en Spanje). Bij Troc.com bepaalt een expert samen met jou wat jouw goederen waard zijn. Daarna kan je jouw goederen zowel cash laten inkopen, waarbij je er meteen contant geld voor krijgt, of je kan ze in depot laten nemen. Daarna worden de goederen optimaal uitgestald in de toonzaal en meteen online geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *